$100 laptop II

Het vierde weblogartikel op deze blog ging ooit over de $100 laptop. Het OneLaptopPerChild (OLPC) project is nu echt onderweg en bezig! Op de @Media 2007 conferentie in Londen waar ik deze week was liep ik het apparaat (beta-versie) plotsklaps tegen het lijf. HÃ¥kon Wium Lie, CTO van Opera Software had hem ‘gewoon’ bij zich! Dat is bijzonder want het apparaat wordt alleen in grote hoeveelheden tegelijk verkocht. Anders haal je de $100 niet. Maar je werkt bij Opera als CTO, je wilt jouw browser toch graag op die laptop hebben, die de hele wereld over gaat, dus je hebt dan je contacten denk ik :-).

Het aparaat is erg klein, maar fijn. Het toetsenbord is heel flexibel, en een soort van rubberachtig (waterdicht?). Twee hoorntjes dienen als antennes voor het draadloze mesh netwerk. Ook Joe Clark (een andere leuke spreker op @Media 2007) rende er letterlijk op af na de presentatie van Lie :-).

Joe Clark bekijkt de $100 laptop met bewondering, op de @Media2007 in londen

Joe Clark met muts, $100 laptop, @Media 2007 in Londen

Dit apparaat is bedoeld voor kinderen in ontwikkelingslanden. Die slecht onderwijs (kunnen) volgen en dus moeilijk verder komen qua kennis. Idee is deze kinderen een laptop te ‘geven’, zodat zij kennis kunnen gaan vergaren, vanuit zichzelf, en in contact kunnen komen met andere kinderen. De laptops zijn namelijk via ‘mesh’-technologie met elkaar verbonden als ze bij elkaar in de buurt zijn. Vervolgens zijn er allerlei mogelijkheden: camera, microfoon, speakers, alles zit er op, met Linux als basis. Libie, Uruguay, Rwanda en Peru zijn de eerste landen die toegezegd hebben de laptop te willen kopen en verspreiden. Wikipedia wordt genoemd als eerste contentleverancier.

Hoe het verder moet werken weet ik niet. Krijgen deze laptops toegang tot internet? Hoe laden de batterijen op? Gaat dit wel werken?

Nogmaals, ik weet dat ook allemaal niet, maar ik ben wel enorm geïnteresseerd in het idee. Het gaat om educatie, om contact tussen kinderen, om leren, begrijpen en contact maken. Dat is natuurlijk ook de kracht van internet. Ontmoetingen wereldwijd die sinds internet mogelijk zijn, en die zonder internet nooit hadden plaatsgevonden. Fascinerend. En dan ook nog met iemand aan boord die al eerder grote indruk op mij maakte met Wired en met zijn boek ‘Being Digital‘, Nicholas Negroponte.

Ik kan maar 1 ding zeggen: petje af!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *