Cassowaries en een Nice Spot…

Na de gebruikelijke zoektocht naar ‘kikkers in huis’, zie foto 1, hebben we gisteren onze noordelijkste Australische bestemming bezocht: Cape Tribulation. Met de autopont over de Daintree River en dan een stuk van 35 kilometer. Tot aan waar de ‘4×4 only’ weg begint. Ik moet zeggen dat die 4×4 routes me ook wel trekken, bv de Savannah Way, van Cairns naar Broome (of andersom). Any takers een andere keer :-)?

HET ding op weg naar Cape Trib hier is het spotten van de op 2 na grootste vogel op aarde: de Casuaris. Het vrouwtje legt een ei. Vrouwtje loopt meteen weg. Het mannetje broedt het ei uit en voedt het jong 2 jaar lang op. Vrouwtje komt dan terug, kickt het jong van dan 2 jaar oud de straat op en gaat met het mannetje aan de slag voor een volgend jong… How’s that for a living? Er zijn hier vogelaars die speciaal voor die Casowary komen. Die gaan 3x met een gids op pad, zonder hem te zien. Dat komt echt voor! Wij namen een wandeling, meteen vanaf de boot, door het regenwoud. Na ongeveer een kwartier stond het eerste mannetje, met jong, ons voetpad te versperren. En op de terugweg stak er een ander mannetje, met weer een jong, de weg over voor onze auto. Beginnersgeluk denken we. Maar we hebben er wel een sticker van het Casuary Recovery Team aan overgehouden! Deze vogels zijn namelijk redelijk zeldzaam en worden beschermd door allerlei mensen, waaronder dit team. Een foto is niet gelukt. De beschamende foto van zeer ver af waarbij je de vogels alleen op de rug ziet heeft de montage-software-workflow van dit blog niet overleefd. Dat krijg je er van als je alle dure fotospullen inclusief telelenzen inruilt voor een meetzoeker-camera, onder het mom van ‘met een kleine camera moet het ook kunnen’.

Het strand bij Cape Tribulation was ruim en fantastisch. Het regenwoud en de oceaan komen daar bij elkaar, met onder meer mangroves. Breed strand, super zand, zon, alle ruimte. Wel even wat anders dan Scheveningen en zelfs mooier dan het strand van Terschelling.

Vandaag vroeg opgestaan voor een boottocht over de Daintree river, op zoek naar vogels, reptielen en krokodillen. Lekker met 2 in een boot van max 8, samen met Murray van Daintree Boatman Nature Cruises. Het was supermooi ochtendweer. Prachtige rivier en kreken. Het aantal vogels viel deze ochtend wat tegen, behalve het feit dat we 2x een Great Billed Heron hebben gespot in de bomen. Volgens Murray zijn ook dit vogels waar de vogelaars graag een dag voor rondvaren, dus we hadden net als met de Casuaris geluk! Murray heeft wel 10x tot de goden gebeden dat deze vogels op hun plek zouden blijven: morgen heeft hij een tour met de bekendste vogelaar van het land die er speciaal voor komt…
Uiteindelijk ook nog 1 zoutwaterkrokodil gespot: DE reden dat je hier beter niet in de rivier en eigenlijk ook niet in de zee bij Daintree gaat zwemmen…

‘S-middags op aanraden van Andrew, onze host van Red Mill House, op pad gegaan naar de Tranquility Falls, op een stuk prive land, “that’s a nice spot”. Je stopt 10 dollar p.p. in een ‘honesty-box’ en je mag er in 10 minuten naartoe lopen. Dit was magisch. Er was helemaal niemand, ‘first ones here’ (see National Lampoon’s Vacation – 1983). Lekker gezwommen en geluisterd naar de waterval-stilte ;-).

Al met al was dit noordelijke stuk van Queensland een mooie start van onze lang reis. Wat een ruimte en rust in dit land. Regenwoud en zee is een goede combi! Morgen verder, via Jabiru Lodge naar Mission Beach, waar we voor het eerst het Great Barriere Reef gaan bekijken.

6 gedachtes aan “Cassowaries en een Nice Spot…

  1. Pieter en Els

    Wat een natuur!
    En wij maar denken dat Zwitserland geweldig is. (wat ook waar is natuurlijk)

    Blijf genieten en mooie verslagen maken.

    Liefs van ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *