Drie personen zonder naam…

Door ‘The Atlantic’ is de volgende fascinerende foto van de dag geplaatst, gemaakt door Peter Souza, de officiële Witte Huis fotograaf. Zie hun originele pagina.

groepsfoto

Op de foto zijn te zien:
1. Vice President Biden
2. President Obama
3. Air Force Brigadier General Marshall Webb
4. Deputy National Security Advisor Denis McDonough
5. Secretary of State Hillary Clinton
6. Secretary of Defense Robert Gates
7. Admiral Mike Mullen, Chairman of the Joint Chiefs of Staff
8. National Security Advisor Thomas Donilon
9. Chief of Staff William Daley
10. Antony Blinken, National Security Adviser to Vice President Biden
11. Audrey Tomason, Director for Counterterrorism
12. John Brennan, Assistant to the President for Homeland Security and Counterterrorism
13. Director of National Intelligence James Clapper

Echt fascinerend. De fotograaf heeft vast overwogen om het scherm waar de aanwezigen naar kijken mee te nemen in zijn shot. Maar dat mocht waarschijnlijk niet. De vaste White House fotograaf werkt met stricte regels. Ook te zien aan de onherkenbaar gemaakte schets die op tafel ligt. Verder van belang in zo’n foto is dat je alle ‘hoofdjes’ goed wilt zien. Dat vereist stapje naar links en stapje naar rechts plus op het juiste moment klikken. Dat is hem redelijk gelukt. De counterterrorism dame, nummer 11, had beter gekund. En het is jammer dat nummer 3 iets beters te doen had op zijn laptop. Hoewel dat hem ook wel status geeft. Het lijkt alsof Obama en de anderen zijn kamer zijn binnengelopen en met hem meekijken. Obama is hier duidelijk inhoudelijk ook niet de baas. Hij komt ‘even meekijken’ en heeft zijn krukje bijgeschoven. Dat kan volgens mij ook niet anders, ieder zijn vak… En een goed team doet het samen, dat spreekt wel uit deze foto vind ik.

Wat is er veel te zien op deze foto. Heeft Obama dat flesje water dat voor hem staat meegenomen? Het zijn drukke dagen geweest in de voorbereiding, er zijn dan dus flesjes water voor iedereen beschikbaar, rondgedeeld door staf-medewerkers?

Biden, nummer 2, schikt zich duidelijk in zijn ’tweede plek’ rol. Hij zit er bij als: “tja, zo gaat dat hier, dit gebeurt er, wat komt hierna?”. Nummer 3 is hard bezig. Alles onder controle. Laat mij nou maar even, dan is het zo voorbij…

De bril met stukken die op tafel liggen zijn volgens mij van nummer 4. Security adviseur, die heeft al zijn info paraat en bij zich. En hij heeft ook wel een goede kop om af en toe die bril op te zetten. Ook heeft hij als enige in de kamer blijkbaar de id-badge om zijn nek. Je bent van de veiligheid of je bent het niet… Ook nummer 5, Hillary Clinton, draagt alles bij zich. Is tenslotte ook de superadviseur. Map, eigen boekje en pen. En volgens mij is die witte beker voor haar op tafel haar koffie verkeerd. Als enige in het gezelschap haar hand voor haar mond, een onverbloemde uiting van schrik en besef van de horror die zich toch voltrekt op het onzichtbare scherm.

Diverse mensen op de foto hebben geen papieren bij zich. De doeners van het team?

Nummer 6 lijkt mij een beetje een ‘havik’, ‘let’s get them’. Gewoon door de uitdrukking op zijn gezicht. Heel anders dan 1 t/m 5, of niet?

Nummers 7, 8 en 9 zien er uit als ‘oude getrouwen’. Zij hebben hun werk gedaan en ‘zien dat het goed is’. Alles loopt zoals zij vinden dat het zou moeten.
Nummers 10 en 11 lijken mij de 2 jongsten van het gezelschap. Sta je dan automatisch een beetje achteraan? Ze mogen wel meedoen! Ze kunnen het net zien. Niemand kan er wat aan doen overigens, het is eigenlijk een te kleine kamer voor zoveel mensen. Maar goed, Arbo-regels gelden niet op zo’n moment :-).

John en James, de nummers 12 en 13, beleven dit anders dan de nummers 7, 8 en 9. Zij weten dat het moet gebeuren, maar zien en voelen het leed wat er mee gepaard gaat. Ze hebben het moeilijk. Ze denken alweer vooruit.

Iets over de techniek van de foto: ik vermoed dat er tegen het plafond is gelitst, te zien aan diverse schaduwen. Logische techniek om redelijk licht op alle gezichten te krijgen zonder het kapot te flitsen. Sowieso is de fotografie van het Witte Huis technisch goed in orde. Eerlijk, soms hard licht, ik hou er wel van.

Dan de laatste observaties. Drie personen zijn wel gedeeltelijk in beeld maar zonder gezicht en (dus) zonder naam. Linksonder een donker stuk hoofdhaar. Achter het hoofd van de counterterrorism dame is volgens mij een beige schouder zichtbaar, wie is dat? En als derde zien we helemaal rechts een arm in beeld, ook onbekend van wie deze is. Wie zijn dit? Ik mis eigenlijk bijvoorbeeld het hoofd van de CIA. Willen ze deze liever niet met foto en naam in beeld hebben?

Goed, wie ziet er nog meer opvallende dingen aan deze foto? Wij gaan weer vakantie vieren!

Tam biet!

3 gedachtes aan “Drie personen zonder naam…

 1. klaus

  Toen ik voor het eerst deze foto zag op het nieuws, dacht ik meteen ‘ wie bedenkt nu dat er tijdens de missie foto’s gemaakt moeten worden van hoe zij naar de live beelden zitten te kijken?’ allemaal propeganda, moeten we het ea van weten daaro in Vietnam…

 2. Peter de Groot

  Zebedeus dekmantel van de CIA.

  Jawel Bar is ontmaskerd en de Vietnam vakantie is dus duidelijk ook een dekmantel.
  Niemand is te vertrouwen.
  Nummer 11 op de foto is duidelijk Barbera.

  Is alles dan een Complot.

  Peter de Groot

 3. Eric

  Wat mij opvalt is dat de mannen allemaal een uitdrukking op hun gezicht hebben alsof ze naar een spannende film zitten te kijken, maar net niet spannend genoeg. Zo van, gaat er nog wat gebeuren, of zo.
  Ik ben ook wel benieuwd wat voor een foto’s (of tekeningen?) er op de laptop liggen voor mevrouw nr. 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *