eInclusion

eInclusion in Riga. Niemand uitzonderen van welke informatie dan ook. Dat betekent het volgende: minister Margaret Hodge aan het woord. Een gebarentolk staat zijn best te doen, en wordt gefilmd zodat hij op een groot scherm naast Hodge wedijvert om aandacht. Ondertussen typt een ijverige Palantype-medewerker de gesproken tekst uit welke vervolgens op een groot plasma-scherm zichtbaar gemaakt wordt. Hodge is rechts in de zaal overigens ook op een groot scherm zichtbaar. Wij als toehoorders zitten allemaal met een koptelefoon op, om de tekst in 1 van de 4 talen tot ons te nemen… Via het web kun je meteen de webcast volgen.

Je zou bijna vergeten gewoon te luisteren! 🙂

2 gedachtes aan “eInclusion

 1. Gerrit

  Er zijn ongeveer 1,6 miljoen mensen die niet (alles) kunnen horen. Het totaal aantal doofblinden wordt geschat op 4000 mensen.Dat zijn trouwens alle varianten in de combinatie slechtziendheid/blindheid en slechthorendheid/doofheid.
  Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Doofblind
  Inderdaad zijn zij aangewezen op braille, of op ‘vierhandengebarentaal’, waarbij de doofblinde tijdens het gebaren losjes de handen van de gesprekspartner vasthoudt.
  Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Vierhandengebarentaal
  Beide heb ik hier niet gezien…

 2. barbera

  Tja, door al die informatie-overload moet ik wel gelijk denken aan de doof-blinde mensen onder ons. Hoeveel zijn dat er eigenlijk en hoe doen zij het? Oh ja, braille natuurlijk. Was dat er ook in Riga? Tot morgen, kus Bar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *