PREPARE.ACT.SURVIVE. QUEENSLAND.AUSTRALIE.

In 2009 was er een record aantal bosbranden in Queensland. Op een gegeven moment waren er 4491 vuurhaarden binnen 36 dagen. Huizen en mensen liepen gevaar en mensen moesten vaak kiezen om hun huis te verlaten. Het PREPARE.ACT.SURVIVE. plan helpt mensen hier zich voor te bereiden op bushfires en bij belangrijke beslissingen als bijvoorbeeld het verlaten van huis en haard.

Wij verlieten huis en haard op 8 september! Morgen, 4 oktober, vliegen we naar het zuiden, naar Adelaide in de staat South Australia en daarna rijden via Flinders Ranges richting Melbourne in de staat Victoria.

Hoe is ons PREPARE.ACT.SURVIVE. plan verlopen die eerste 4 weken?

Lang op vakantie. Of, als je er wat meer gewicht in wilt leggen: “nee, we gaan op reis!”. Twaalf weken. We hebben best wat voorbereid inderdaad. Slaapplekken geregeld, allemaal. Minder flexibel, maar we zijn geen fan van ter plekke uren besteden aan het uitkiezen van weer een plek. Als je dat van tevoren goed uitzoekt, kom je net zo goed of beter terecht is onze ervaring. Alle gebieden die we gingen bezoeken van tevoren goed bekeken, voorpret!

Hong Kong: leuk om gedaan te hebben als tussenstop. Expres niet veel voorbereid, uiteindelijk genoten van Lamma Island en de lekkerste Dim Sum ooit gegeten. Cairns als start in Australië en daarna vooral Daintree National Park waren een goede start. Veel natuur, rustig aan, meteen een ‘weg van alles’ gevoel. Casuaries op een vroege ochtend hike bij Cape Tribulation. De Kookaburra vogel is onze topfavoriet van alle vogels daar. Sterke vogel, hard geluid. No messing with these guys!

Na Daintree afgezakt langs de oostkust. Wetlands, watervallen en daarna zeilen op het Great Barriere Reef. Ik moet zeggen dat het snorkelen op het Reef mij wat is tegengevallen. Mooie koralen, dat wel, maar ook veel dood koraal helaas. En weinig vis. We hebben veel mooiere snorkelplekken gezien op deze wereld… Kan natuurlijk toeval zijn. Het gevoel over het Barriere Reef is bij ons een beetje hetzelfde als we ooit hadden bij de Grand Canyon: zo groot dat het misschien niet goed te bevatten is. Want uiteindelijk zijn het prachtige gebieden natuurlijk.

Qua wildlife hebben we in Queensland veel gezien: wallabies, kangaroo, tree-kangaroo, krokodil, platypus (ofwel vogelbekdier voor de mensen die vroeger het spel ‘Wild Life’ hebben gespeeld!) casuaries, emu, green possum, koala, enzovoorts. Het vreemde hier is dat er eigenlijk geen roofdieren zijn om bang van te worden als gemiddeld dier. Geen grote katten zoals leeuwen, helaas :-). De meest coole van allemaal is wel de koala, zie de foto van de eerdere post.

De landschappen hier zijn prachtig, gekoppeld aan de ruimte. Alles groots opgezet, huizen met grote lappen grond eromheen, groen, brede wegen. Regenwoud, maar ook woestijnachtige gebieden die heel droog zijn en zandstranden tot aan de horizon. Lekker er doorheen rijden, prachtig.

De Australiërs zelf zijn aardig en relaxed hebben we ondervonden. Hadden we over gehoord, maar tot nu toe is het ook echt zo. De versnelling staat net een tandje lager en de stress lijkt minder aanwezig. De maximum snelheid is bv meestal 100km per uur, waar hij bij ons 120 is :-). Precies dat dus: net effe relaxter :-)! Winkels, restaurants, op straat: iedereen heel aardig en relaxed. Thanks for the good times, Nicole and Alex!

Hoe het is om lang weg te zijn? Prima, laat de volgende 8 weken maar komen! Ik geloof dat ik slechts 1x daadwerkelijk (chat) contact heb gehad met een collega, Michael, op het werk. Ging meteen over een mooi onderwerp natuurlijk! Maar het was eigenlijk ook eenvoudig om weer los te laten en hier te genieten. Weg is effe echt weg! Barbera heeft ook weinig of niks van het werk in Den Haag meegekregen. We kunnen het blijkbaar lekker loslaten, gelukkig :-). Ook vreemd is het loslaten van de contacten met vrienden en familie. Leuke en minder leuke dingen gaan natuurlijk gewoon door aan de andere kant van de wereld… en op afstand zitten geeft dan toch een ander gevoel.

Last subject: wifi. Man, man, man. Ik dacht dat dit in Australië gewoon goed geregeld zou zijn. Ook hier wordt wifi blijkbaar nog steeds gezien als een extra dingetje en niet noodzakelijk. Uiteraard is het niet noodzakelijk mensen! Maar het is wel leuk en handig en fijn als het er is. Slechte of afwezige wifi wordt ook nog steeds gebruikt als een soort romantische kwaliteit: “geen afleiding door internet, tv of telefoon, u komt op onze Fantasy B&B volledig tot rust”. Wat een onzin, pfff… ;-).
Ok, slechte wifi dus bij al onze adressen, balen maar waar. Mijn oude Samsung s4 opgetuigd als Mifi hotspot met een 4g datasim doet het ook, maar dat is toch een dure optie die je niet graag vol gebruikt. Hopelijk komende weken wat betere wifi…

That’s it. Vier weken genieten. Genoeg gedaan, genoeg rust, genoeg verbazing en superblij dat we dit nu kunnen doen. Ik ga nog even wat losse foto’s plaatsen voor wat indrukken.

See ya in the south, mate!

5 gedachtes aan “PREPARE.ACT.SURVIVE. QUEENSLAND.AUSTRALIE.

 1. Jeannette

  Leuk om allemaal te lezen, geniet ervan, heerlijk en goed dat jullie dit gewoon doen! X

  Ps straks lekker aan de wijn 🙂

 2. miep smitsloo

  Lieve Bar en Gerrit, heerlijk dat de eerst vier weken zo geweldig zijn verlopen. Zal ma ook op de hoogte brengen vanmiddag. Geniet lekker door zo xx M en M

 3. Claudia

  Mooi omschreven Gerrie! Super om de trip met jullie mee te beleven. Heimwee, tikkeltje jaloezie en inspiratie!! Er valt nog goed te ontdekken down under. Nu al zin om die kant op te vliegen. Sturing pics by the way!
  Goede vlucht naar Adelaide, benieuwd hoe jullie de Great Ocean Road ervaren.

  Tot snel, dikke kus 🙂

  G’day Claudia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *