Communities op internet kunnen werken, daar ben ik van overtuigd. Specifieke onderwerpen in specifieke communities: goud waard. Ik gebruik het dagelijks.
Yahoo heeft nu Yahoo Answers. Dat spreekt bij mij tot de verbeelding. Dat zijn erg veel gebruikers, een super community! Ben wel benieuwd of het ook zo werkt. Bono en Stephen Hawking hebben nu ook vragen gesteld. Bono krijgt dan bijvoorbeeld bijna 25000 antwoorden (tot nu toe, 7 juli…) op zijn vraag ‘What can we do to make poverty history‘?. Hawking heeft nu meer dan 19000 antwoorden op zijn vraag ‘How can the human race survive the next hundred years‘?
Wat gaan zij nu doen? Al die antwoorden lezen? En beantwoorden? Wat zal hun reactie zijn? ‘Goh, te gek, duizenden antwoorden, ik ga er meteen mee aan de slag, jullie horen nog van mij!’ Of: ‘nee, ik had toch meer antwoorden verwacht van de Yahoo-gebruikers…’.
Ik weet het niet. Het zou toch niet zo zijn dat het voor Bono wel een leuke aandachttrekkende actie is? En dat hij de antwoorden helemaal niet allemaal leest? Zal de mening van Hawking over de aarde ‘Earth might end up like Venus, at 250 degrees Celsius and raining sulfuric acid’ gaan verschuiven als hij de inzichten van de Yahoo-members tot zich heeft genomen? Ik betwijfel het, en misschien wil ik wel helemaal niet dat Stephen Hawking zich iets aantrekt van wie dan ook, maar vooral blijft nadenken over ‘de wereld’. Yahoo draait zich in ieder geval in allerlei bochten om te ‘bewijzen’ dat het ‘echt waar!’ Bono en Stephen Hawking zijn!
Aan de andere kant kan het ook gaan werken… over de hele wereld lezen ‘earthlings’ deze vragen en antwoorden. Ze voelen zich verbonden met elkaar. Zoeken elkaar virtueel of in real life op. Maken connecties. Verwonderen zich, verbazen zich en worden er vaak gelukkiger van. Ongeacht status, afkomst, bezit of woonplaats ontstaan er contacten over de hele wereld. Zonder de internet-communities was dat niet gebeurd, dat is de echte kracht van internet.